Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Πασχαλινά έθιμα

Σήμερα, αφού πρώτα διαβάσαμε το σχετικό  κείμενο στο βιβλίο της Γλώσσας, μιλήσαμε για τα πασχαλινά έθιμα σε διάφορα μέρη της χώρας μας.
Τα κάλαντα του Λαζάρου
Το Σάββατο του Λαζάρου τα παιδιά σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας γυρίζουν από πόρτα σε πόρτα τραγουδώντας κάλαντα που μιλούν για την Ανάσταση του Λαζάρου. 


Τα αερόστατα της Λαμπρής
Το έθιμο αυτό συναντάται μόνο στο Λεωνίδιο της Αρκαδίας. Την Ανάσταση, οι νέοι που έχουν δημιουργήσει μικρά αερόστατα τ' αφήνουν ελεύθερα να υψωθούν δημιουργώντας ένα εντυπωσιακότατο θέαμα στον νυχτερινό ουρανό. 



Ανάσταση στην Κέρκυρα
Κάθε Μεγάλο Σάββατο πρωί, την ώρα που ο ιερέας βγαίνει από το ιερό με την εικόνα της Ανάστασης στολισμένη με λουλούδια, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα. Οι νοικοκυρές πετούν στους δρόμους μεγάλα πήλινα δοχεία (μπότηδες) από τα παράθυρα,  που πέφτοντας σπάνε σε χίλια κομμάτια και κάνουν μεγάλο θόρυβο. 


Ρουκετοπόλεμος στη Χίο
Ο ρουκετοπόλεμος του Βροντάδου: Ο Βροντάδος βρίσκεται βόρεια της πόλης της Χίου και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού. Στον Βροντάδο κατοικούν πολλοί ναύτες και καπετάνιοι. Το έθιμο του ρουκετοπόλεμου προέρχεται από την τουρκική κατοχή. Πρόκειται για μια ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες ενορίες της πόλης, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής.



Έθιμα Πάσχα
View more presentations or Upload your own.
πηγή: Σαμούχος Πέτρος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου