Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

«Ο Κεραμιδοτρέχαλος» της Άλκης Ζέη

Σήμερα διαβάσαμε ένα απόσπασμα από το θεατρικό έργο  «ο  Κεραμιδοτρέχαλος» της Άλκης Ζέη. Το θεατρικό κείμενο είναι ένα ξεχωριστό είδος κειμένου στο οποίο παρουσιάζεται μια ιστορία για να παιχτεί στο θέατρο από ηθοποιούς. 




Άλκη Ζέη
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

    Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο πατέρας της καταγόταν από την Κρήτη και η μητέρα της από τη Σάμο, όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου, που πέθανε το 1991. Απέκτησαν δύο παιδιά.
     Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας, στο τμήμα σεναριογραφίας. Από το 1954 έως το 1964 έζησε σαν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Το 1964 επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα, για να ξαναφύγουν πάλι όλοι μαζί με τον ερχομό της Χούντας το 1967. Αυτήν τη φορά ο τόπος διαμονής τους είναι η Γαλλία, και συγκεκριμένα το Παρίσι, απ’ όπου επιστρέφουν μετά τη δικτατορία. 
     Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο. Στις πρώτες ακόμη τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους ήρωες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε κατοπινά ο ήρωας του γνωστού κουκλοθέατρου «Μπαρμπα-Μυτούσης», εμπνεύστρια του οποίου ήταν η Ελένη Θεοχάρη-Περάκη.
      Πρώτο της μυθιστόρημα είναι Το καπλάνι της βιτρίνας(1963), που το έχει εμπνευστεί από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό. Ακολουθεί μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά, και το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα. Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της. Το 2012 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Κύπρου.
ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ
Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

Η μωβ ομπρέλα
Η μωβ ομπρέλα
Το καπλάνι της βιτρίνας
Το καπλάνι της βιτρίνας

Η  αλίκη στη χώρα των μαρμάρων 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου